☆ Webbshopen som ger personlig service på riktigt ☆ Noga utvalt sortiment till din yogiska & ayurvediska livsstil ☆ Fraktfritt över 1000 SEK ☆ Ekologiskt och hållbart är våra ledord ☆

Biodling

Om vår biodling & honung från Jacobs bigård

Honung – en naturprodukt (rå, handslungad & handrörd)

Vår honung hanteras på ett hantverksmässigt sätt och enligt gamla principer. Det innebär att endast mänsklig handkraft används i hela hanteringen. Honungen är handslungad utan någon som helst uppvärmning. Vi slungar i normal rumstemperatur, för det är vår övertygelse att vi då bäst bevarar honungens alla goda egenskaper.

Därefter silas honung i två steg manuellt. Honungen får därefter stå i ett förslutet kärl i cirka ett dygn i rumstemperatur, så att rester av vax och pollen flyter upp till ytan och bildar ett skum. Skummet avlägsnas för hand.

Efter skumningen är det dags att röra honungen. All honung i vårt land kommer att kristalliseras så småningom och bli fast. Honung som inte ska användas direkt måste röras för att minimera kristallerna i honungen, så att honungen blir slät och len som smör. Omrörningen gör vi för hand med en omrörare i trä. Detta görs dagligen morgon och kväll tills honungen fått rätt konsistens för att tappas upp på burk. Det kan ta en vecka eller en månad, det vet man inte i förväg utan beror på vilken typ av blomnektar honungen är gjord av.

Det finns en genväg för att slippa röra honungen s.k. ympning som snabbar på kristalliseringsprocessen. Då blandas en färdigkristalliserad honung i den nyslungade honungen och får rätt konsistens efter bara en dag. Många biodlare använder denna metod för den spar både tid och kraft och man kan själv bättre bestämma när man ska tappa honungen på burkar. Vi använder inte ympning av den enkla anledningen att vi vill bevara varje enskild skörd helt intakt utan inblandning av tidigare skördad honung. Vi vill hantera honungen på ett så varsamt och naturligt sätt och låta naturen styra oss istället för tvärtom. I läroböcker står det att för att det ska få kallas honung får ingenting läggas till eller tas bort. Ympning är en godkänd metod för honungshantering och slutprodukten är honung enligt Livsmedelsverkets definition ’När honungen säljs med beteckningen "honung" får inga ingredienser eller tillsatser ha tillförts den. Honung med olika ursprung får däremot blandas.’ Vi har valt att ta det ett steg längre, då vi anser att varje honungsskörd är unik och detta vill vi bevara.

Sista steget är upptappning på burkar, där varje steg också görs för hand. Vi använder endast glasburkar och metallock.

Logiskt hellre än ekologisk

När det kommer till ekologiskt honung så är vår honung inte märkt med detta. Vi anser inte att kravet för ekologisk honung är trovärdig. Vår hantering följer samma riktlinjer som ekologiskt producerad, men eftersom man inte riktigt kan styra var bina samlar sin nektar så anser vi inte att man kan hävda att honungen skulle vara ekologisk. Vi har bikuporna här hemma och låter bina hämta nektar runtomkring. Allt vi själva odlar är helt obesprutat och ekologiskt. Det enda vi tillför som gödning i vår trädgård är hönsgödsel från våra egen gård och kompost. Skulle vi med gott samvete kunna producera ekologisk honung skulle vi behöva ekologiska odlingar på en radie på 5 km runt om gården. Vi anser att det är mer vänligt mot miljön att inte transporteras till ett sådant område varje gång vi skall göra ett ingrepp i bikuporna vilket under högsäsong är cirka 1 gång/vecka. Vi vill ha bina nära så att vi kan följa deras arbete och studera deras samspel med naturen och sköta dem på bästa sätt.

 

Produkter
Handla
Information